Geboortezorg

Verloskundigen, kraamverzorgenden, gynaecologen, Obstetrie verpleegundigen, doula's, studenten

Ook als hulpverlener kun je behoefte hebben aan een coachingstraject. Je kunt een nare gebeurtenis meemaken op het werk, een behandeling kan anders lopen dan verwacht met een vervelende uitkomst, een cliënt of patiënt kan ontevreden zijn over je verleende zorg of je kunt vastlopen in de balans tussen werk en privé. 

Bij verloskundigen is onderzocht wat blijvende klachten zijn na een traumatische gebeurtenis. Uit onderzoek komt naar voren dat 74,5% van de verloskundigen nog gevolgen ondervond van het incident tijdens het werk en 37,5%  in de privésfeer. Klachten zijn bijvoorbeeld angst, paniek, hartkloppingen en slaapproblemen. Vaak wordt praktijkvoering aangepast op basis van angst en risico denken. Bij 3% van de verloskundigen was sprake van een post traumatisch stress syndroom 

Juist in de geboortezorg is de verantwoordelijkheid voor nieuw leven zo groot dat na een heftige casus je last kan blijven houden van schuldgevoel, machteloosheid en angst. Dit kan je werkplezier enorm beïnvloeden.

Door middel van coaching en evt. EMDR kan je geholpen worden door een verloskundige en coach die jouw werkgebied begrijpt.

FAQ

Veel gestelde vragen

Niet iedere heftige gebeurtenis heeft verwerking nodig, je brein heeft een prachtig verwerkend vermogen. Toch zien we juist in de zorg dat nare gebeurtenissen vaak onderkend worden. Terwijl dit op lange termijn klachten kan geven als stress, flashbacks, nachtmerries, twijfel aan kunde, angst, onzekerheid en burn-out klachten.

 

EMDR is niet de enige manier en soms ook voor jou niet de geschikte manier om een heftige gebeurtenis te verwerken. Coaching en cognitieve gedragstherapie kunnen ook alternatieven zijn. Bij een intake gesprek wordt gekeken naar wat het beste bij jou en de situatie past.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een traumatische bevalling. Maar ook na een overval, een ongeluk of seksueel geweld.  EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door een lampje die links en rechts worden aangeboden . Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDRprocedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Het aantal sessies EMDR hangt af van het trauma en de klachten. Bij zorgverleners zien we vaak dat het gaat om een enkelvoudig trauma. Er is één gebeurtenis geweest waar nu nog klachten van zijn. Vaak zijn dan één of twee sessies genoeg. Vooraf aan de EMDR sessie hebben we een intake gesprek waarbij we kijken waar jij tegenaan loopt en of EMDR de beste methode is om jou verder te helpen

De kosten van de EMDR kunnen verschillen. Zie hiervoor de de websites van de beschikbare therapeuten en coaches. 

EMDR wordt alleen vergoed als je hiervoor een verwijzing hebt van de huisarts en uitgevoerd wordt door een gecontracteerde psycholoog.  Het nadeel hiervan is dat dit ten koste gaat van je eigen risico en er vaak een wachtlijst is. 

Omdat al onze professionals gespecialiseerd zijn op het gebied van EMDR voor zorgverleners kan je in loondienst met je werkgever overleggen of  zij willen meebetalen zodat jij weer sterk aan het werk kunt! Werk je als zelfstandige, informeer dan bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

klik hier

om te kijken welke  EMDR-professional bij jou in de buurt zit.

 

 

Ervaringen van collega's

Je bent niet de enige, je bent ook niet zwak als je last houdt van een nare casus.  Lees hier hoe coaching en EMDR collega’s in de geboortezorg geholpen hebben om weer met plezier aan het werk te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vera - 1e lijns verloskundige

"Als zorgverlener kan het zijn dat je een heftige gebeurtenis mee maakt. Ik gebruik expliciet het wordt heftig omdat ik van mezelf het wordt trauma niet mocht gebruiken. Als verloskundige zijn we best streng voor ons zelf. Ik heb besloten om EMDR te gaan doen om niet alleen een betere verloskundige te zijn, maar vooral ook een relaxter/ blijer mens. Ik merk dat in het vak je snel emoties koppelt aan een gebeurtenis. In mijn geval was het een hele stap om onder ogen te zien dat ik een traumatische gebeurtenis had meegemaakt en dat het helemaal niet zwak was om dit echt te gaan verwerken. Door de EMDR voel ik mij veel rustiger en kan ik mijn emotie los koppelen van een heftige situatie. Hierdoor kan ik dit vak nog heel lang uitvoeren. De EMDR heeft mij in laten zien dat je objectief naar een situatie kan kijken. Voor mij was het echt een groot plus punt dat ik EMDR heb gevolgd bij een zorgverlener die in hetzelfde vak zit. Hierdoor voelde ik mij begrepen