Tandartsen, orthodontisten mondhygiënisten en preventieassiestenten.

Ook als zorgverlener kun je behoefte hebben aan een coachingstraject. Je kunt een nare gebeurtenis meemaken op het werk, een behandeling kan anders lopen dan verwacht met een vervelende uitkomst, een patiënt kan ontevreden zijn over je verleende zorg of je kunt vastlopen in de balans tussen werk en privé. 

Blijvende klachten na een traumatische gebeurtenis kunnen de volgende klachten geven: Angst, paniek, hartkloppingen en slaapproblemen. Dit kan leiden tot een burn-out

Door middel van coaching en evt. EMDR kan je geholpen worden door een coach die jouw werkgebied begrijpt.

FAQ

Veel gestelde vragen

Niet iedere heftige gebeurtenis heeft verwerking nodig, je brein heeft een prachtig verwerkend vermogen. Toch zien we juist in de zorg dat nare gebeurtenissen vaak onderkend worden. Terwijl dit op lange termijn klachten kan geven als stress, flashbacks, nachtmerries, twijfel aan kunde, angst, onzekerheid en burn-out klachten.

 

EMDR is niet de enige manier en soms ook voor jou niet de geschikte manier om een heftige gebeurtenis te verwerken. Coaching en cognitieve gedragstherapie kunnen ook alternatieven zijn. Bij een intake gesprek wordt gekeken naar wat het beste bij jou en de situatie past.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een traumatische bevalling. Maar ook na een overval, een ongeluk of seksueel geweld.  EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door een lampje die links en rechts worden aangeboden . Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDRprocedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Het aantal sessies EMDR hangt af van het trauma en de klachten. Bij zorgverleners zien we vaak dat het gaat om een enkelvoudig trauma. Er is één gebeurtenis geweest waar nu nog klachten van zijn. Vaak zijn dan één of twee sessies genoeg. Vooraf aan de EMDR sessie hebben we een intake gesprek waarbij we kijken waar jij tegenaan loopt en of EMDR de beste methode is om jou verder te helpen

De kosten van de EMDR kunnen verschillen. Zie hiervoor de de websites van de beschikbare therapeuten en coaches. 

EMDR wordt alleen vergoed als je hiervoor een verwijzing hebt van de huisarts en uitgevoerd wordt door een gecontracteerde psycholoog.  Het nadeel hiervan is dat dit ten koste gaat van je eigen risico en er vaak een wachtlijst is. 

Omdat al onze professionals gespecialiseerd zijn op het gebied van EMDR voor zorgverleners kan je in loondienst met je werkgever overleggen of  zij willen meebetalen zodat jij weer sterk aan het werk kunt! Werk je als zelfstandige, informeer dan bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

klik hier

om te kijken welke  EMDR-professional bij jou in de buurt zit.